Ollin terkut

VASTAUKSENA EPÄILIJÖILLE.

Niille, jotka ovat julkisesti epäilleet pätevyyttäni, graafisen alan ammattitaitoani ja kykyäni suoriutua Tsilarin toimitussihteerin tehtävästä.

 

TYÖHISTORIA

Olen koko työikäni (vsta. 1965, jo 55 vuotta) toiminut graafisella / mainosalalla. Valmistuin graafiseksi kuvakorjailijaksi (litografi) v. 1970.

Hakeuduin pian sen jälkeen mainospiirtäjän tehtäviin mainostoimistoon. Olen toiminut useissa mainostoimistoissa mainospiirtäjänä, visualistina ja AD:na.

Minulla on ollut kaksi omaa mainostoimistoa: Visualistit Oy (yli 25 v. 3-4 duunaria) ja Mainostoimisto Isokynä Oy (n. 8 v. 10-19 duunaria). Mainontaa olen vuosia tehnyt mm. Linnanmäelle, Musta Pörssi Oy:lle ja lukuisille eri alojen yrityksille.

Renny Harlinin ja Markus Selinin tuottamaan Gladiaattorit TV-ohjelmaan suunnittelin digitaaliset grafiikat.

Kuuluin 1985 – 2010 Helsingin Urheilutoimittajien liittoon (25 vuotta!!!)

Taitoin ja suunnittelin ulkoasuja parikymmentä vuotta (mm. Bodaus-lehti) aikakausilehtitalo Karprint Ky:lle. Tein samalla lukuisia juttuja voimailu- ja kamppailulajien kilpailuista, harrastajista (mm. 1985 USA, Santa Monica, California) ja urheilevista julkkiksista.

Olen kirjoittanut Puolikaupunkia lehdessä omaa ”Slangiläppä” pakinapalstaa ja ”Valokeila” juttuja lähes parikymmentä vuotta, ja joita kirjoitan edelleen.

ALAN OPINNOT

Olen opiskellut graafista alaa mm. Helsingin Kirjapainokoulussa, Aukusti Tuhkan piirustuskoulussa (taidelitografiaa), Helsingin Taideteollisessa Korkeakoulussa (TAIK), (kurssimuotoisesti). Will Eisnerin Mestarikurssi sarjakuvapiirtäjille v. 1990 (TAIK).

Olen Grafia ry:n jäsen vsta. 1973. Olen kuvittanut kymmeniä oppikirjasarjoja pääasiassa WSOY:lle, Otavalle ja Yrityskirjat Oy:lle. Olen saanut WSOY:n Kirjallisuussäätiön apurahan tunnustuksena oppikirjojen kuvitustyöstä. Norjan koululaitoksella on mm. ollut käytössä kuvittamiani englannin kielen oppikirjoja koulujen opetustyössä.

Olin 1980-1990 kutsuttuna kuvittajana RotoVision European Illustrators -kirjassa, johon kutsutaan taiteilijoita ympäri maailmaa.

Viimeinen oppikirja, jonka visuaalisen asun olen suunnitellut, kuvittanut ja taittanut, oli interaktiivinen, digitaalinen oppikirja ”Tie vie Suomen historiaan” / Opetushallitus 2013. Se on edelleen käytössä.

TAIDENÄYTTELYT

Taidenäyttelyjä vuodesta 1974, jolloin osallistuin Nuorten taiteilijoiden kansalliseen näyttelyyn Helsingin Taidehallissa. Sen jälkeen parikymmentä omaa tai yhteisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla, mm. kutsuttuna Kiovassa ja Tashkentin taidekorkeakoulussa. Olen osallistunut 10 vuotta Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta SKARPIT, vuosinäyttelyyn.

Viimeinen oma näyttely (Grafia ry:n apuraha) Kulttuurikeskus Kaapelissa tammikuussa 2019.

RADIOTYÖ

Kirjoitin Slangiuutisia 6,5 vuotta Metro FM- ja 1,5 vuotta Radio Cityn kanaville, joka arkiaamu. Toimitan nykyään jo viidettä vuotta, joka kuukauden 1. maanantai ja uusinta torstaisin, Slangiradio -nimistä ohjelmaa Lähiradion kanavalla 100.3 mhz.

TSILARI

Tsilaria ”jouduin” taittamaan, kun taittaja yllättäen otti hatkat. Toimin 2008 – 2011 päätoimittajien: Heka Laurel’in ja Pemu Mustosen alaisuudessa. Nyt näyttää toimitussihteerin toimen kanssa käyvän aivan samoin. Olen ainoastaan lupautunut hoitamaan homman, kunnes siihen löydetään joku pysyvämmin.

Kyllä meriittini pitäisi riittää yhdistyksen jäsenlehden toimitussihteerin tehtävään, siinä kuin toimessa aikaisemmin toimineiden graafisen ammattitaidon (?) meriitit.

 

Meillä on 25-vuotisjuhlavuosi!

Osaisimmekohan me viettää sitä vuotta stadilaisen kulttuurin hyvässä hengessä, ilman kulmilla ja kuppiloissa skeidaa länkyttäviä Stadin Slangin käpykaartilaisia?

Pertti Olavi ”Olli” Anikari

Helsingissä 18.3.2020