Slangidumari Korhonen

Slangidumari jelppii

Slangidumari? Tää on vähän toista, käykää tsiigaamassa. Dumareita pidetään vähän jäykkänä porukkana, eikä aina syyttä. Maailman ainoo stadinkielinen lakitoimiston himasaitti kandee tsekata, kun ei stadinkielisiä himasaitteja muutenkaan juuri oo. Stadin Dumarin saitilla on myös Stadista rouheita kuvia kasvavasta Stadista ja sen ihmisistä 1960-70-lukujen vaihteesta.

Mä oon pistäny pystyyn byroon uuteen toimistohotlaan Bruniksella, Manskun päässä. Stadin Dumari on firman oikea virallinen nimi. Mun ajast eniten menee snadien ja keskibulien firmojen jelppimisessä. Eniten on duuniriitoja, fudut duunipaikasta tai liksaongelmia, tai sekä että. Plus sopimuksia, vahingonkorvauksia, mitä milloinkin. Mul on kokemusta niin kampaajien, ravintoloiden ku kuorkkari- ja dösäfirmojen jelppimisestä. Rehellistä duunia tekevää jengii, jota on ilo jeesata. Mä kuulun kans noin 100 eturivin dumarin joukkoon, jotka antaa puhelinneuvontaa Suomen Yrittäjien yli sadalle tuhannelle jäsenelle.

Slangijengille rabattii

Mutta on mulla dumarina ihan tavallistakin väkeä asiakkaana. Avioeron jälkeen osituksia, perinnönjakoja, joskus liikennerikoksia tai muitakin rikoksia. Jouni jelppii mielellään myös Stadin Slangin jäseniä, yrittäjiä tai yksityisihmisiä, joille on luvassa 10 prosentin rabatti normaalihinnoista. Mun mottoni on Duunilla diiliin, staililla matsiin. Ei mennä rosikseen, jos ei ole pakko, mutta sitten flaidataan kunnolla, jos sinne asti mennään. Useimmat keissit ratkeaa kyllä nykyään neuvottele-malla ennen oikeudenkäyntiä.

Kukaan ei toivo että tulis dumarille asiaa. Mutta kun semmonen päivä koittaa, niin on hyvä tietää mistä löytää luotettavan dumarin. Ja mukavan – niin hölmöä kysymystä ei tule että asiakkaalle nauraisin Ota vaan rohkeesti yhteyttä, ei tarvii skagata. Kyllä joku konsti aina keksitään asiaan kuin asiaan. Ja ellei konstit riitä, otetaan kikka-kolmoset avuksi!

Bamlataan stadiks

Ja tässä on ihan tietty idis, miksi nostan tätä slangia esille. Bamlataan stadiks, kun kerran ollaan stadilaisia. Oon huomannu, että stadilaiset on välillä vähän ku eksyksissä ja skagaa olla oma ittensä. Slangin puhumista ujostellaan, mut miks ihmeessä? Joka kymmenes suomalainen asuu pelkästään Stadissa, ja mitä muuta Espoo ja Vantaa on kuin Stadin nukkumamestoja. Stadin alueella asuu oikeesti joka viides suomalainen. Tää on meidän himaseutua ja siitä pitää olla ylpee. Ja stadin kieli on meidän kieli, ei pelkkä nuorten kloppien hömpötys tai kielioppivirhe.

Jostain ihmeen syystä stadilaisia luullaan ylpeiksi, jos puhuu stadin slangia. Vai luullaanko? Oikee stadilainen on rento, nokkela, vähän näsäviisas, elämää ymmärtävä ja isojen massojen keskellä ittensä näköistä elämää elävä ihminen. Tosi kivaa porukkaa enimmäkseen. Tää slangiasia kun saataisiin vielä kondikseen niin ois täydellistä. Uskaltakaa puhua maailman upeinta stadin slangia!

Ei muitten suomalaisten eessä tartte stadilaisten yhtään hävetä. Vai ootteko joskus tavanneet murrettaan häpeevän pohojalaasen, sanattomaksi jäävän savolaisen tai kotipaikkaansa anteeksi pyytelevän turkulaisen? Ette varmana. Stadin slangi on meidän oma hemmetin hieno ja elävä murre!  Se pitää ite ottaa haltuun. Ei sitä slangia tuu kukaan muu suojelemaan jollei stadilaiset ite.

Musta on upeeta että Tuomari Nurmio laulaa slangiksi ja että Sami Garam vääntää slangiksi niin Akkaria kuin Asterixii. Joku kaunis päivä mä vielä skrivaan hoviin valituksen stadin slangilla.

Jouni Korhonen, Stadin Dumari, varatuomari

Puh. 045 6581 333, jouni.korhonen@stadu.fi

Maailman ainoo stadinkielinen lakitoimiston himasaitti: www.stadu.fi

Stadin Slangi ry:n jäsenille alennus – 10 % normaalihinnoista